Togreisen er målet

Jeg er i Trondheim i dag, og kan krysse av et nytt “19 mål for 2019”-mål på lista mi. Jeg har nemlig reist hit med tog. Når man bor i Tromsø er ikke det noen selvsagt ting, så for meg er det litt sånn at togreisen er et mål i seg selv.

Tog i midnattsol. (c) Ingrid M Kielland

Som tidligere nevnt: Jeg elsker tog. Ikke bare fordi det er den mest miljøvennlige måten å reise langt på (i alle fall når toget er elektrisk), men også fordi toget beveger seg passe fort gjennom landskapet, i et tempo og en rytme som gjør at kroppen fortsatt henger med. Jeg liker lyden av toghjul mot skinnene, dunkingen i toget, og ikke minst elsker jeg å sove på toget. Følelsen av å strekke seg ut i rent hvitt sengetøy etter en lang dag på reise med bil, buss og ferge gjennom Sør-Troms og Nord-Nordland er så god. Og å legge seg til denne utsikten!

Utsikt fra sovevogn 11. (c) Ingrid M Kielland

Selv om målet nå er krysset av på lista, har jeg fortsatt flere togreiser foran meg i år, både returdelen av denne jobbreiser og en feriereise. Og kanskje blir det noe i høst også? Heldigvis er det stadig flere som stiller spørsmålstegn ved den hemningsløse flybruken i universitetssektoren og på fritida vår. Jeg er ikke tilhenger av flyskam, for noen ganger er reisene nødvendige og flyet eneste mulige alternativ. Men flybevissthet synes jeg vi skal ha, sånn at vi ikke flyr mer enn vi virkelig trenger. Også synes jeg altså vi skal dyrke togkjærligheten. Elektrifisering av Nordlandsbanen, flere sovevogner og ikke minst bygging av Nordnorge-banen er alle sammen nødvendige investeringer i den kjærligheten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s