Kan vi kjøpe oss fri fra miljøproblemer?

Vi lever i et samfunn der det aller meste kan kjøpes for penger. Og vi har vent oss til at de fleste problemer har en løsning til salgs. Uansett om det gjelder uren hud (kjøp kvisekrem og bli uimotståelig), en kjedelig dag på jobben (kjøp Coca Cola Light og ta et heterenormativt Coca Cola Light break), manglende mobildekning (kjøp trådløst internett fra Telenor og få en seilbåt på kjøpet) eller mensen (kjøp OB og få frihet i en liten eske) – den mest nærliggende løsningen er i følge reklamen som omgir oss alltid å kjøpe noe.

Miljøforurensing og klimaendringer er kanskje det aller største problemet vi har stått overfor som mennesker så langt. Og selvsagt er det mange som ønsker å selge en løsning. Mange av løsningene er godt ment, og forhåpentligvis virker de også. Rensemaskiner som skal samle opp plastsøppel til havs og vaskeposer for å fjerne mikroplast fra klesvasken, for eksempel. Begge deler er absolutt gode tiltak, særlig hvis de holder det de lover. Dongeribukser av økologisk bomull, elektriske biler og håndvaskede babyblader av økologisk dyrket salat er andre eksempler på produkter som selges som en løsning på miljøproblemer. Hvis man trenger en ny dongeribukse er det nok bedre med økologisk bomull. Samtidig er det verdt å spørre seg om miljøprofilen til produktet virkelig er så god som produsentene lover, og om dette produktet virkelig løser problemet. Eller om det heller er sånn at det virkelige problemet for produsenten er manglende salg, og miljølovnadene mest er en del av innpakningen.

Og altfor ofte er miljø- og klimaproblemer et resultat av at vi har kjøpt og forbrukt for mye, ikke for lite. Da er løsningen vanvittig enkel – og billig: Ikke sats på å kjøpe en løsning! Hvis vi for eksempel kan få på plass ordninger som hindrer byggebransjen og hver enkelt av oss fra å kaste plastsøppel i naturen blir det mindre behov for rensemaskiner. I tillegg kan vi kanskje slippe å drikke vårt eget plastsøppel i framtida? (En ny studie av mikroplast i norske innsjøer viser at det er like mye plast i Mjøsa som i Nordsjøen.) Hvis vi kan finne den neste dongeribuksa vår på Fretex er det bedre enn en ny av økologisk bomull. Og hvis vi har en gammel bensinbil som fortsatt virker er det sannsynligvis bedre å kjøre den så lite man kan enn å erstatte den med en ny elbil som krever masse energi og råvarer til produksjon.

Isopor er noe jeg finner mye av i fjæra. Jeg mistenker at mye av den stammer fra fiskeindustri og byggebransje. Det burde være mulig å innføre panteordninger og/eller lovreguleringer som hindrer at dette havner i havet. (c) Ingrid M Kielland

Når det er sagt så hender det jo at det er gode grunner til å kjøpe ting likevel, og hvis det vi da kjøper i alle fall ikke er med på å gjøre problemet større så er det fint. Jeg har nettopp bestilt en pakke til meg selv med noen ting som har potensiale til å være mer løsning enn problem. Produktomtale følger!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s