Et kjøpefritt år – hvordan gikk det?

For et år siden trodde jeg at jeg kanskje hadde satt meg et litt for hårete nyttårsforsett. Et helt år med kjøpefri, det vil si uten å kjøpe noe klær, sportsutstyr eller generelt “stæsj” til meg selv. Selv om jeg langt fra var noen utpreget shopper fra før, kjente jeg på at jeg hadde mer enn nok av alt, og at det kunne være på sin plass med en pause. Men jeg lurte på om det var litt for ekstremt å skulle ha helt kjøpefri, og at det ville bli vanskelig å gjennomføre. Det føltes absolutt som en utfordring. Hvordan har det gått?

Jeg hadde definert følgende regler for kjøpefriåret: 

1. Jeg skal ikke kjøpe nye klær, nytt sportsutstyr eller nye ting til meg selv. Denne regelen har jeg fulgt nesten til punkt og prikke. Unntakene har vært et nytt underskjørt og knestrømper til bunaden min i anledning konfirmasjon, samt to blomsterkrukker i forbindelse med innkjøp av planter. Og bøker, som jeg ikke hadde satt opp en klar regel for. Mest e-bøker men også noen få på papir. I stedet for å kjøpe ting når jeg følte jeg trengte eller hadde lyst på noe har jeg prøvd å finne måter å bruke det jeg allerede hadde på nye måter. Jeg hadde for eksempel lyst på en bakebolle i keramikk. Det viste seg at den store salatbollen i keramikk som sto i skapet fungerte helt utmerket til baking også.

2. Hvis noe jeg har blir ødelagt skal jeg primært forsøke å reparere det (det er lov å kjøpe reservedeler), eventuelt prøve å kjøpe nytt via bruktsalg. Jeg har reparert en god del ting dette året, både klær og hvitevarer. Fortsatt har jeg mange plagg liggende som trenger litt kjærlighet og omsorg. Jeg har i veldig liten grad kjøpt ting brukt. Det kunnr jeg nok bli flinkere på.

3. Det er lov å kjøpe ting som ungene mine trenger (klær, utstyr), hygieneartikler, forbruksvarer (lys, servietter o.l.), blomster, fotobøker og gaver – men jeg skal alltid undersøke muligheten for å bruke noe jeg har fra før eller kjøpe brukt først. Her har jeg kjøpt litt av alle disse tingene. I tillegg har jeg kjøpt en del notatbøker. Men jeg merker at jeg har blitt flinkere til å undersøke hva vi har først og er mer kritisk til hva som trengs. Jeg har også blitt flinkere til å velge miljøvennlige alternativer som sjampo og deodorant i fast form uten plastemballasje, eller svanemerkede lys. 

4. Det er også lov å gjøre langsiktige investeringer dersom de er strengt nødvendige og/eller miljøvennlige. Av førstnevnte type er materialer til å bygge rekkverk til verandaen på hytta, av sistnevnte er ny rentbrennende peis. Disse investeringene står fortsatt på vent. Derimot har jeg gjennomført en oppgradering av belysning hjemme med nye led-spotter og dimmere som skal redusere strømforbruket og gi færre utskiftinger av pærer.

5. To mulige unntaksregler: Jeg vurderer å åpne for å kjøpe noe til meg selv i sommerferien, og å kjøpe garn på visse vilkår. Disse unntakene har jeg ikke hatt bruk for. Men jeg har kjøpt garn i forbindelse med gaver.

Fasit er at det har vært mye enklere enn jeg hadde trodd på forhånd å være “kjøpefri”. Og viktigst av alt: Det har vært befriende. Nå som året er over føler jeg ikke noe spesielt behov for å løpe ut og kjøpe noe spesielt heller. Det er ikke noe jeg føler at jeg har savnet, snarere tvert i mot. Jeg har fått mer tid og mer glede av å fokusere på å bruke det jeg har fremfor å skaffe meg noe annet. 

Veien videre? Jeg har ikke helt staket den ut enda. Men jeg holder bloggen i live. Håper den kan inspirere andre som går i lignende tanker. Frihet er så mangt. Men den er sjelden til salgs! 

20181227_130134

2 thoughts on “Et kjøpefritt år – hvordan gikk det?

  1. Artig at vi er flere! For to år siden vedtok jeg det samme på nyttårsaften, det holdt nesten for godt! Tok ca et halvår etter at jeg egentlig skulle kunne kjøpe noe igjen, før jeg kom i gang. Det må også sies at jeg kjøpte en del, men det var gaver til andre, mulig jeg var litt ekstra kjøpeglad i barnebutikker det året…

    Like

    • Så bra. Jeg tror det er en slags stemning i tida, en motreaksjon mot konsumsamfunnet. Jeg håper det kan skape noen ringvirkninger i livet videre. 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s