Ikke helt kjøpefri jul

Det ble jul i år også, ja. Og det ble en fin jul, med både nysnø, Deilig er jorden, nydelig julemiddag og glade barn. På forhånd hadde jeg tenkt litt på dette med jul og kjøpefri. Hvordan gikk det?

1. Jeg har ikke kjøpt noe nytt til meg selv i forbindelse med jula, verken klær, strømpebukse eller ny julepynt. I stedet har jeg kost meg med å finne fram kubbenissene jeg lagde som barn, dorullnissene som ungene har laget, juletrepynten vi kjøpte som nygifte og den vakre og altfor dyre lysestaken jeg kjøpte en bekmørk november da eldste var liten.

2. Ønsket om nye julegardiner ble løst ved at både jeg og mamma lette i alle boder til vi fant de gamle stuegardinene som jeg skulle arve for tre år siden men som aldri ble hengt opp. Før nå.

3. Vi droppet adventskalender med smågaver eller sjokolader i år. I stedet hadde vi aktivitetskalender med enkle juleforberelser (det har vi alltid) og høytlesing fra adventsboka Snøsøsteren. Det holdt litt hardt når yngste så på de bugnende gavekalenderne hos noen av vennene, så noen få ganger ble det hengt opp en liten gave fra skapet (såpe, tannbørst o.l) i tillegg til aktivitetslappene på kalenderen. Men alt i alt tror jeg alle var fornøyde med å ikke spise sjokolade eller åpne gaver hver dag i desember.

4. Men jeg har ikke vært fanatisk. Både ungene og mannen har fått kjøpegaver. Ikke så mange småting men større og ordentlige ting som de har ønsket seg og trenger og som kommer til å bli brukt.

5. De fleste andre som får gaver fra meg har fått noe hjemmelaget. Enten hjemmestrikkede sokker, votter eller luer, eller hjemmebakte julebrød, brente mandler og lignende. Hjemmelagde gaver krever også noen innkjøp da. Jeg har kjøpt endel garn, mel og mandler f.eks.

6. Man skulle kanskje tro at ett års kjøpefri ville bety at jeg fikk en lang ønskeliste til jul. Sånn var det ikke. Jeg følte ikke at det var så veldig mye jeg manglet eller trengte nytt. Det jeg ønsket meg, og fikk, var en ny pysjamas, hjemmesnekrede fuglehus, hjemmestrikka votter, husflid i form av en nydelig lokalprodusert treskål, noen bøker, og de aller fineste egenproduserte gavene i form av et bilde og et keramikk-lyshus fra ungene mine. Mannen og jeg fikk også litt mat og drikke, gavekort til innkjøp av ny brødrister og lokalprodusert bivokspapir.  Ja, også fikk jeg en nydelig ring av Mannen – sånn i kategorien “I don’t want something I need. I want something I want, something pretty.” 20181225_133350

7. Akilleshælen min hver eneste jul er at jeg kjøper inn altfor mye mat og godteri. Sånn ble det visst i år også. Jeg skal gjøre mitt beste for at alt blir spist opp og ikke kastet. Selv om det nok betyr at vi må utsette den sunne og godterifrie starten på året litt… 😉

Håper alle nyter langsomme romjulsdager nå i helga. Det er fint å kunne synke litt sammen nå som året er på det mørkeste. Neste blogginnlegg blir en liten oppsummering av det kjøpefrie året. Hvordan har det gått? Og hva nå?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s