Kjøpefrie tips til storbyferien

Storbyferie + kjøpefri = utfordring?

Shopping ser ut til å være en forventet del av storbyferien. Reisehåndbøkene har gjerne egne kapitler om hvilke butikker og handlegater man bør oppsøke, og hvilke kupp man kan gjøre. Og selv om jeg aldri har vært noen stor shopper, har det også vært en del av mine ferierutiner de siste årene å bruke feriereisene til å gå i butikker, kjøpe klær man ikke finner hjemme, bøker, garn eller artige suvenirer. Så jeg var litt spent på å reise på kjøpefri ferie til tre europeiske storbyer i år. (Faktisk hadde jeg tatt høyde for å kunne gjøre unntak for ferie-suvenirer da jeg skrev opp reglene mine for kjøpefrien i vinter.) Det viste seg heldigvis at det var lett å finne alternativer til shopping, også på storbyferie.

Tips 1: Begrens mulighetene for shopping når du pakker. Vanligvis pleier jeg å tenke at det er lurt med stor koffert med ekstra plass for ferie-innkjøp når jeg er på sommerferie. I år tenkte jeg motsatt. Siden jeg skulle reise med tog brukte jeg en nokså liten ryggsekk (45 l) på turen. Med ekstra løpesko, sandaler, treningstøy og annet tøy i sekken var det lite rom for utskeielser på handlefronten.

IMG_20180628_201145_813

Tips 2: Benytt muligheten til å kjøpe miljøvennlige alternativer til hygieneprodukter du uansett trenger. I Stockholm gikk jeg og 11-åringen amok i fine shampo- og balsamsåper fra Lush. Såpe er supert alternativ til klassisk shampo, særlig på reise. Det tar mye mindre plass, veier mindre og du slipper plastflaska. (Mer om det senere.) Etter å ha testet dem ut dro jeg tilbake til Lush i Berlin og kjøpte til 15-åringen også. Jeg kjøpte også ny hudkrem på turen, siden den gamle var tom.

Tips 3: Gå på stranda og kjøp en is i stedet for å gå i butikker. Da vi var i København bodde vi på Amager og brukte mye tid på den fantastiske strandparken de har laget der.

20180704_142153

Tips 4: Gå i bruktbutikker. I Berlin har de veldig mange bruktbutikker med alt fra gamle teserviser, barneleker, bøker, dataspill, plater og ikke minst klær. Det var masse morsomt å se på selv om man ikke skulle kjøpe noe. 11-åringen fant seg et brukt Pokemon-spill til Nintendoen, og 15-åringen gikk systematisk til verks i second-hand klesmarkedene. I en butikk drevet av Røde Kors fant han to nesten ubrukte jeans (en Levis og en Nudie) som ble solgt til kilopris. Selv så jeg masse fint men kjøpte ingenting. For jeg trengte jo ikke noe, og sekken var full.

20180710_142739

Tips 5: Kjøp mat. Vi bodde i leiligheter både i Danmark og Berlin, noe som ga mulighet for å sjekke ut de lokale matbutikkene. I Berlin bodde vi rett ved en avdeling av øko-supermarkedet Bio Company, og de hadde et imponerende utvalg av alle mulige varer. Vi testet ut mange ulike øko-bruser og øko-godterier i tillegg til brød, ost og yoghurt. I Danmark testet jeg ut utvalget i Too good to go-appen. Jeg kjøpte en forundringspose fra et lokalt bakeri, og hadde ventet meg fire boller eller noe sånt. Det jeg fikk var to brød og 12 wienerbrød! Det var altfor mye mat for meg og 11-åringen, særlig siden vi skulle reise videre dagen etter. Etter å ha tenkt meg om, og tatt mot til meg, stanset jeg et tilfeldig par på gata og spurte om de ville ha litt. De ble kjempeglade for et brød og noen wienerbrød. Husvertene tok også litt heldigvis.

20180704_202105

Tips 6: Det går an å vente utenfor butikken og gjøre noe annet mens de andre sjekker vinyl-utvalget. Strikke litt for eksempel.

20180706_153704

I tillegg er det jo såklart masse andre ting  å gjøre i storbyene enn å handle. Museer, tivoli, akvarium, sightseeing og joggeturer i parken for eksempel. Ingen grunn til å kaste bort tida i butikker.

Noen smeller? Kun én. 15-åringen og jeg forvillet oss inn på en Kusmi tebutikk som hadde salg, og kom i snakk med en fryktelig ivrig selger. Hun kunne ikke engelsk, og jeg kan ikke tysk, men det var veldig vanskelig å unngå å kjøpe noe etter at hun hadde forklart og dratt frem 15 forskjellige tebokser. Te er forsåvidt lov å kjøpe, men jeg hadde jo tenkt å bruke opp den gamle først. Nå står 400 gram nyinnkjøpt te og venter i den øverste hylla på kjøkkenet mens jeg fortsetter med å tømme det gamle just-in-case-lageret mitt. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s