Dekksgutt i livet og kaptein på eget skip

“Jeg har drømt om å leve på en annen måte ganske lenge. Men nå har jeg innsett at jeg må gjøre det mens jeg har sjansen.” *

Sist mandag hadde jeg en spennende prat med Halvar. Han skal straks i gang med noe som for meg virker som et ganske stort og livsomveltende prosjekt. Han har sagt opp en fast jobb på UIT, lagt vekk en påbegynt videreutdanning og er i ferd med å selge det meste av eiendelene sine for å kunne leve på en annen måte. Om noen uker reiser han ned til Sørlandet for å sette i stand en seilbåt han har liggende der, og så snart den er klar blir den både hjem, transportmiddel og levemåte. Halvar blir kaptein på egen skute, i stedet for å fortsette å leve innenfor noen rammer som han ikke lenger er komfortabel med. Planen hans er å reise litt rundt, og blant annet drive med strandrydding langs kysten. Grunnen til at vi møttes er at han vil lage en blogg, og han ville gjerne ha noen tips. Det ble utgangspunktet for en veldig fin samtale, som jeg tenkte jeg skulle dele med dere.

20180611_105822

For Halvar handler ikke båt-drømmen bare om det å leve på en båt, men om å leve på en annen, mer miljøvennlig og bærekraftig måte. Han fortalte at han lenge hadde ønsket seg et litt enklere liv, men så hadde det nå likevel bare blitt sånn at man ender opp med hus, jobb, forbruk av alt mulig, kort sagt A4-livet som de aller fleste av oss lever. Og det kan jo være vel og bra, men problemet er jo at det drar med seg så mye som vi egentlig ikke vil men som bare blir sånn. Man må liksom ha ditt og datt, andre ting kommer fordi det er enklere sånn, eller man opplever en forventning fra folk rundt seg (ekte eller kanskje vel så gjerne innbilt) om at man må gjøre og ha ting på en bestemt måte. Detaljene kan være forskjellige, men jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i mønsteret. Jeg gjør i alle fall det.

Så hva gjør man da? For meg føles det fortsatt litt fremmed og skummelt å skulle gå så drastisk til verks som Halvar. Jeg prøver å endre små ting innenfor A4-livet mitt, og synes i grunnen det kan være krevende nok. Kanskje er det derfor Halvar går til ytterpunktet? Som han selv sa, handler det også om at det er nå han kan. Ungene hans er voksne, og han har friheten til å velge selv. Men egentlig er det kanskje i de små tingene at endringen blir til. Halvar fortalte blant annet at han har begynt å kjøpe julegaver på Remiks sin bruktbutikk. Sist jul hadde han blant annet gitt bort en spesiell teboks han hadde funnet, og som han selv likte så godt at han nesten ikke hadde hjerte til å gi den fra seg. Han hadde også gitt bort en fin kopp han hadde funnet. Sammenlignet med tidligere da han ofte endte opp med å gi bort penger, eller kjøpe noe i siste liten på et kjøpesenter, hadde han brukt mye mer tid og omtanke på disse bruktgavekjøpene. Likevel var det nok litt blandet mottakelse, innrømmet han.

En annen ting vi snakket om er hvordan små endringer som enkeltpersoner gjør kan få ringvirkninger og føre til større endringer. Jeg fortalte om Cchange og Karen O´Briens tro på sommerfuglvinge-effekter i klimapolitikken, som jeg også har skrevet om her. Halvar sammenlignet dette med hvordan søsteren hans, som er dyreaktivist og vegetarianer, har fått hele slekta deres til å spise mindre kjøtt enn de ellers ville ha gjort. Det fine med å satse på ringvirkninger og de små endringene er at vi trenger ikke alltid å vente på at noen andre skal ta ledelsen og ordne opp. Vi kan bidra i det små og ha tro på at det har betydning likevel. Åge Aleksandersen har en sang om det å være dekksgutt. Han sier at “få av oss kan bli kaptein, men mang kan bli noe stort. Og dekksgutt e æ, rank og stolt, og mykje fikk æ gjort”. Det er en god tanke synes jeg . Jeg gleder meg veldig til å lese bloggen til Halvar etterhvert, det blir spennende å følge prosjektet hans. Og det blir helt sikkert noen bølger i vannet av det.

* Sitat etter hukommelsen, ikke direkte avskrift.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s