En gave til begjær – og besvær

I går ettermiddag fikk jeg en litt kryptisk melding fra mannen min som er på skriveferie i Barcelona. Han sa at jeg burde være hjemme og klar til å åpne døra hvis det skulle dukke opp noen med en pakke. Det viste seg at det var jeg som skulle få pakke. Forrige helg mumlet jeg noe om at jeg skulle hatt en Kindle (ebok-lesebrett) til å ta med meg på ferie i sommer. Og så hadde mannen bestilt en til meg, fordi “du kan jo ikke kjøpe den selv “, som han sa. Det var såklart veldig hyggelig å få gave, ikke minst mens jeg sjonglerer den midlertidige alenemortilværelsen mens han koser seg på tur. Tusen takk, Mannen. 😘

20180615_193005

Men samtidig: Jeg har jo blitt litt lurt også. Lurt til å jukse med kjøpestoppen. For dette inngår definitivt i kategorien stæsj som jeg ikke trenger, selv om jeg har lyst på det. Og selv om lesebrettet er en gave, må jeg jo nå kjøpe e-bøker for at det skal ha noen funksjon. Jeg har ikke noen spesifikke regler om bok-kjøp, men jeg hadde planlagt å unngå det så godt jeg kunne dette året. Siden mannen er forfatter synes han selvsagt kjøpestopp på bøker er en dårlig ide. Nå får han det som han vil. Det går forresten an å låne e-bøker på biblioteket men de kan ikke leses på Kindle. Heldigvis er man ikke låst til Amazon, men kan laste inn også andre ting, også norske e-bøker, og det er jo bra, både for Mannen og andre norske forfattere.

Hva med miljøperspektivet? Et søk på nettet førte meg til undersøkelser som sier at produksjonen av en Kindle gir et CO2-avtrykk på anslagsvis 168 kg, og at det tilsvarer ca 22 – 36 papirbøker. I tillegg kommer andre miljøeffekter som giftstoffer, gruvedrift for å skaffe nødvendige råstoffer, og avfallshåndtering. For å kunne forsvare gaven må jeg i alle fall sørge for å bruke den mye og lenge, og resirkulere den når den ikke lenger kan repareres.

Første skritt på veien er å lese masse i sommer.  Jeg er i gang allerede. Den første boka jeg har kjøpt heter The Omnivore’s Dilemma av Michael Pollan. Den handler om industriell matproduksjon og er både spennende og skummel. En skikkelig thriller rett og slett.

20180615_192846

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s