Løypemelding

4 måneder inn i mitt kjøpefrie år er det kanskje på tide med en løypemelding. Hvordan går det egentlig?

P10003521. I løpet av disse 4 månedene har jeg ikke kjøpt noen klær, sportsutstyr eller noe av det som går under det altomfattende og uspesifiserte begrepet “stæsh” til meg selv.

2. Jeg har hatt bursdag, og i den forbindelse hadde jeg ønsket meg en ting jeg faktisk trengte, nemlig hodelykt. Hodelykt ville ellers gått under begrepet “stæsh” kanskje. Hvis jeg ikke hadde fått den til bursdagen hadde jeg antagelig klart meg bra gjennom året likevel, i alle fall frem til mørketida.

3. Jeg har ikke kjøpt noen bøker. Planen var egentlig å gå på biblioteket, men fordi jeg har en mann som er veldig glad i kjøpe bøker har jeg i grunnen hatt nok bøker i bokhylla, og jeg har fått noen bøker i gave også.

4. Ting jeg har kjøpt: Ny knivdel til blenderen på kjøkkenet, ny notatbok da den gamle var utskrevet, nye vannkanner til å ha med på hytta da vannet var frosset, garn til en spesifikk bursdagsgave, hygieneartikler og te. Også mat så klart. Jeg har også kjøpt noen gaver på vegne av ungene mine, og datteren min har fått ny kjole med tilbehør til 17. mai.

5. Ting jeg har tenkt på men ikke fått gjort: Jeg har flere ulike vindjakker og andre sportsklær som trenger reparasjon. Mange produsenter har reparasjonsordninger, og det vil jeg teste ut. Jeg har også tenkt å teste ut bruktbutikkene i byen mer.

6. En positiv bieffekt av å ha kjøpefri er at det gir meg mer overskudd til å tenke gjennom  og gjøre aktive miljøvalg på andre områder, som å ha fokus på å kutte plastemballasje og planlegge kjøttfrie middager. Kjøpefrien tvinger også frem kreativitet, sånn at jeg for eksempel har sydd brødposer og laget hjemmelaget bivokspapir i stedet for å kjøpe det.

7. Ting jeg ser kan bli utfordrende fremover: Vi skal feire konfirmasjon i slutten av mai. Målet er gjennomføre dette på en mest mulig kjøpefri og miljøvennlig måte. Jeg har noen planer, og det blir nok et eget innlegg om dette snart. Den nye sesongen som står for døren skaper også et slags sug inni meg etter nye sommersko, sommerkjole eller ny bikini. Det er ikke noe jeg egentlig trenger. Men se punkt 8:

8. Det jeg savner mest: Følelsen av å unne meg noe ekstra ved å kjøpe noe ekstra fint garn, en ny kjole eller en eller annen sportsdings. Det kan bli noe litt kjedelig og “flinkt” ved å aldri skulle kjøpe seg noe. Det er interessant å kjenne litt på akkurat det. Hvorfor skal personlig belønning komme i form av forbruk? Hvordan kan jeg vri hodet sånn at jeg føler at jeg belønner meg selv på andre måter? For eksempel med tid?

 

One thought on “Løypemelding

  1. Pingback: Kjøpefrie hverdagsgleder | 365fri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s