Engangsemballasjefri

En veldig effektiv måte å kutte plastforbruket på er å kutte behovet for engangsemballasje. Det krever litt planlegging. Det smarteste kjøpet mitt i 2017 var kanskje drikkeflaska av glass, med beskyttende kork-trekk utenpå. Etter et drøyt halvår på farta har den tålt livet i veska mi veldig godt, og jeg har helt sluttet å kjøpe vann på engangsflaske slik jeg ofte gjorde før. Vannet smaker veldig godt fra glassflaske, også hvis det ikke er iskaldt. Det blir heller ikke lukt eller smak selv om flaska blir liggende halvfull en stund. Det gjør jo ikke noe at den ser stilig ut heller:

IMG_0033

Tupperware-matboksen og den rosa plasteple-boksen er ikke like lekker, men til gjengjeld gjør de jobben sin, nemlig gir meg en engangsemballasjefri lunsj som gjør at jeg unngår å gå på “kald-havregrøt-i-masse-plast”-smellen i kantina. Matpakke er egentlig et godt eksempel på at det enkle ofte er det beste, og at de gamle er eldst – også i miljøspørsmål. Veldig mye lurere løsning enn alskens lunsjprodukter man kan kjøpe i butikken, både når det gjelder ernæring, pris og altså søppelpotensiale.

Som tidligere nevnt er jeg veldig glad i sushi-takeaway. Der snakker vi engangsemballasje-bombe. Plastbrett med plastlokk, plastbeger med soyasaus, og engangs-spisepinner som visstnok er en skjult miljøbombe. Riktignok er de laget av tre, men ifølge Greenpeace bidrar engangspinnene til hogst av 4 millioner trær i året. I dag bestemte jeg meg for å gjøre noe jeg har tenkt på en stund, men som føltes litt sært, nemlig ta med meg egen emballasje til Shin Sushi på Jekta. Den hyggelige dama som ekspederte der nølte ikke et øyeblikk og fikk meg slett ikke til å føle meg dum. Jeg leverte inn matboksen min sammen med bestillinga, og hentet den en halvtime senere full av deilig sushi. Med nyinnkjøpte flergangs-pinner av bambus og soyasaus fra kjøleskapet ble det takeaway uten søppel. Det smakte fortreffelig!

En ting jeg lurer på, men ikke har konkludert på enda, er om det ville være fornuftig å droppe plasten helt, også fra gjenbruksemballasje. Det er en del fokus på giftstoffer i plast. Først fokuserte man på BPA, men nå viser det seg at mange av produktene som merkes som BPA-frie inneholder andre giftstoffer som er like ille. Det er usikkert om og hvor mye giftstoffer som eventuelt kan lekke over til mat, og ulike plasttyper har ulik grad av risiko. Gamle og slitte plastbeholdere og redskaper er verre, og oppvarming øker også risikoen. Når jeg leser sånne ting får jeg litt lyst til å kaste alle plastboksene, bakebollene og kjøkkenredskapene jeg har i skapet og erstatte det med rustfritt stål eller noe annet som skal være tryggere. På den andre siden – er det bedre å kjøpe masse nytt enn å bruke det man faktisk har? Igjen – jeg har liten tro på økt konsum som miljøløsning… Her tar jeg gjerne i mot innspill fra folk som har peiling.

 

2 thoughts on “Engangsemballasjefri

  1. Ihhh dit indlæg får mig til at tænke på min mormors tørresnor. Dengang blev alt genbrugt lige til det ikke kunne mere. Plastikposer og margerine papir blev omhyggeligt vasket, skyllet og hængt til tørre på lige linie med de lange lyserøde uldne underbukser og andet tøj.
    Flot du tager hånd om det der er muligt at gøre noget ved og tak fordi du bragte sjove barndomsminder frem hos mig.
    God weekend

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s