Hvor mange par sko trenger man for å reise verden rundt?

Noen mennesker er løpere. De begynner å løpe, og så fortsetter de med det jevnlig, mange ganger i uka, år ut og år inn. Jeg er en begynner. Jeg begynner å løpe, fortsetter med det en stund, og så faller jeg av lasset. Men jeg begynner alltid igjen. Særlig i april, når isen forsvinner fra gangveien og det går an å løpe uten piggsko. Det gir en deilig illusjon av vår, selv om snøskavlene enda er meterhøye.

Det fine med å begynne å løpe er at man ikke trenger all verdens med utstyr. En eller annen form for vindtett treningsjakke og bukse, langt ullundertøy, lue og hansker holder på den kaldeste tida av året. Men sko må man ha. Og når man har begynt å løpe mange ganger, blir det etterhvert noen par med sko. Nedslitte joggesko med flatklemte såler er ikke noe særlig for knær og hofter. Men nye sko bare for motivasjonens skyld har også forekommet må jeg innrømme. Dermed har jeg i skrivende stund både vanlige asfalt-sko, sko med pigger for bruk på vinteren, “fothansker” av typen Five Fingers med tær og bare en helt tynn såle som beskyttelse mot underlaget, og mellomtingen Nike Free som har mindre tykk såle enn de vanlige asfaltskoene mine. Det burde holde en stund, om en ikke til å løpe hele veien rundt jorda.

20170902_200302

Noen ganger trenger man litt motivasjon. Hvis man ikke skal kjøpe nye sko hver gang man begynner å løpe kan man for eksempel løpe og kjøpe seg lørdagsgodt… (c) Ingrid M Kielland

Skoene har nok derimot reist et godt stykke på egen hånd, før jeg fikk dem. Nike er kanskje et av de transnasjonale selskapene som har fått virksomheten sin mest belyst de siste årene, både gjennom Naomi Kleins No logo, og av mange andre journalister og samfunnsforskere. Noen analyser kan finnes her og her.

Transnasjonale selskaper er selskaper som driver eller organiserer økonomisk virksomhet i mange land. Hovedkontorene befinner seg som regel i enten USA, Europa, Japan eller etterhvert også Kina. Ofte foregår også forskning og produktutvikling i nærheten av hovedkontoret, eller i nærheten av de viktigste markedene. Men selve produksjonen av varen, fra råvareproduksjon til produksjon av deler til ferdigstilling av produktet, er som regel outsourcet til land som har god tilgang på billig arbeidskraft og færre arbeidsmarkedsreguleringer enn hovedkontoret. En sko som Nike Free har sannsynligvis blitt utviklet ved Nike´s hovedkontor i Boston. Råvarene til skoen – bomull, pvc og andre materialer – kjøpes inn fra ulike steder i verden, avhengig av hvor man kan få lavest pris. Selve skoproduksjonen har blitt flyttet flere ganger i løpet av de siste tiårene. Fra Japan, til Kina, til Vietnam. Deretter havner skoene på et sentralt varelager, sannsynligvis i Kina. Og derfra sendes de ut i verden, både til egne Nike-eide butikker i storbyer verden rundt, og til andre butikker. For eksempel G-Sport. Da jeg kjøpte skoene på bildet over i Tromsø for to år siden hadde de med stor sannsynlighet allerede reist over flere kontinenter. Jeg tror ikke jeg klarer å slå den distansen med dem på føttene, uansett hvor mye jeg sliter på dem.

Transporten av alle varene vi kjøper og klimagassutslippene som følger av dette er som tidligere nevnt én god grunn til å redusere forbruket vårt. Hvis vi kan løpe litt lenger med hvert skopar før vi bytter det ut, kan færre sko reise halve jorda rundt på vei til føttene våre. Dét er jo også en fin løpemotivasjon.

PS. Jeg har fått flere tips om bivokspapir som alternativ til plastinnpakning, og også spørsmål på Facebook om jeg har testet det. Jeg har ikke prøvd enda, men målet er å gjøre et lite eksperiment med det i helga. Fortsettelse følger…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s