Helt fritt?

Når er det helt fritt?

Kjøpestoppen inkluderer ikke hygieneartikler og forbruksvarer som for eksempel ansiktskrem og te. Men som en slags positiv bi-effekt av å ikke skulle kjøpe nye ting har jeg også blitt mer opptatt av å unngå unødvendig forbruk av sånt som jeg likevel skal kjøpe. Ett eksempel er ansiktskremen jeg bruker. Jeg merket at tuben var i ferd med å gå tom, og kjøpte en ny. Men så bestemte jeg meg for å se hvor mye krem jeg fortsatt kunne presse ut av den “tomme” tuben før jeg åpnet den nye. Først ved å brette og klemme ekstra på tuben. Når det var helt umulig å presse mer ut på den måten, fant jeg frem ei saks og klippet tuben opp bak. Jeg ble overrasket over hvor mye krem som fortsatt var igjen i tuben. Jeg måtte klippe to ganger, for å komme helt til “bunns” i saken. Det tok en uke! Et hårstrikk holdt tuben lukket i mellomtida. Først da det var helt fritt (dette nordnorske uttrykket betyr altså helt tomt, hvis noen skulle være i tvil), åpnet jeg den nye tuben. Et artig eksperiment, men dessuten veldig økonomisk.

 

Jeg har tidligere skrevet i den andre bloggen min om matsvinn og viktigheten av å unngå å kaste mat. Dette er noe jeg fortsatt jobber med. Selv om jeg både har blitt flinkere selv, og ser at resten av familien også har blitt mer opptatt av å ikke kaste mat, er det ikke til å komme i fra at det krever litt viljestyrke. Noen ganger har man mer lyst på nytt ferskt brød, eller en annen middag enn det man kan lage av innholdet i kjøleskapet. Her har jeg også merket at det hjelper å vente så lenge som mulig med å kjøpe noe nytt og spennende. Når man må bruke det man har blir det lettere å være kreativ og finne på nye retter eller se nye muligheter. I helga ble for eksempel restene av bursdagskakene jeg bakte for noen uker siden (en halv pakke vaniljekrem og et beger med krem som overraskende nok ikke var blitt sur) til skoleboller.

Hvordan går det ellers med kjøpestoppen? Jeg har ikke kjøpt verken klær, sportsutstyr eller stæsj så langt i år, og savner det heller ikke. Riktignok fikk jeg mye fint til jul, bl.a. nye langrennski med feller. Det viste seg at den ene skia hadde et defekt bindingsfeste, noe som førte til at jeg ikke bare fikk nye ski, men til og med penger tilbake siden prisen hadde blitt satt ned siden før jul. Det var god service! SV har programfestet at det bør bli enklere for forbrukere å reklamere på varer, siden dette vil føre til at produsenter prioriterer kvalitet og varighet på produktene de selger.

Garnlageret da? Jeg har bestilt nytt garn, i anledning en bestemt gave. I mellomtida jobber jeg med å bruke opp garnet jeg har. Det var flere drevne strikkere som mente at 4 kg garnlager var altfor lite og at det aldri kunne vare gjennom et helt år. Men akkurat som med ansiktskremen min merker jeg at det tar lang tid fra noe er “nesten tomt” til det er “helt fritt”. Ikke minst når man velger å strikke mønsterstrikk på tynne pinner og med tynt garn. Her er et eksempel på langvarig strikkeglede med nesten null garnforbruk:

20180225_212816

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s