Hva er en gave?

Da mannen min skulle dele blogginnlegget mitt om kjøpefri på Facebook gjorde han det på denne måten: “Det blir nok ikke noen bursdagsgave på meg i år. Ingrid har innført innkjøpsstopp. Men kanskje hun kan strikke noe…?” 

Mannen min er glad i å gi gaver, og glad i å få. Gaver er en viktig kulturell praksis. Gaver er en måte å knytte bånd, styrke relasjoner og vise at man bryr seg om mottakeren. Bursdagsgaver kan kanskje tolkes som en måte å si at man er så glad for at bursdagsbarnet finnes at man vil gjengjelde det med å gi en gave. Men hva gjør en gave til en gave? Hva er en god nok gave?

Jeg er glad i å strikke, og jeg gir ofte bort strikkede gaver. Men av en eller annen grunn tenker jeg alltid på strikkede gaver som ikke helt fullgode i seg selv (med mindre det er noe stort, som en genser). Hvis jeg gir bort en strikket gave prøver jeg derfor ofte å supplere med noe annet, og da aller helst noe som er kjøpt, noe som koster penger. Strikkede gaver koster jo også penger, i form av garn, og ikke minst massevis av tid, men det teller liksom ikke. Det er akkurat som om den strikkede gaven er en usynlig del av det mentale “gaveregnskapet”. Dette gjelder ikke i alle sammenhenger. En strikket barselsgave eller vertinnegave tenker jeg alltid på som god nok alene, men når jeg skal gi bursdagsgaver eller julegaver til familiemedlemmer sliter jeg med å føle at et par sokker er nok. Det rare er at jeg selv blir kjempeglad for å få strikkede gaver, for eksempel når jeg får håndstrikkede votter fra gudmoren min til jul. Men altså, mine egne strikkede gaver har en tendens til å devalueres i hodet mitt.

I dag har mannen bursdag. Og jeg har strikket noe. Et par tynne ullsokker, en lue og et par hansker. Lua og hanskene matcher ullgenseren som han fikk i forsinket bryllupsdagsgave fra meg i sommer. Sokkene er strikket i selvstripende sokkegarn fra West Yorkshire Spinners, kjøpt da vi var på ferie i Cambridge i sommer.

20180209_193015

(c) Ingrid M Kielland

Da jeg skulle pakke inn gavene i går fikk jeg litt panikk. Det var ikke godt nok. Jeg tenkte at jeg måtte supplere med noe, i det minste noe dyr kaffe og konfekt. Så tok jeg meg i det. De hjemmestrikkede gavene har “kostet” meg kanskje 40-50 timers strikketid. Omregnet til sånn omtrentlig timelønn vil det si at de er ti ganger så dyre som de gavene jeg har kjøpt fra ungene våre. Det er uansett en meningsløs sammenligning. Poenget er at jeg har sittet med garn og pinner og laget noe til han, for å symbolisere hvor mye han betyr for meg og at jeg er glad for at han er til. Og for at han holder ut med meg, til tross for at han blir brukt som litterær stråmann, eller  “den skeptiske badboy´en i bloggen” som han selv påpekte nylig.

Og han ble glad for dem. Gratulerer med dagen, kjære!

20180210_101412

One thought on “Hva er en gave?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s