Lystprinsippet

“Hva har jeg lyst på? Er det noe jeg kan kjøpe som kan gjøre meg glad i dag?”

Det kan være mange ulike grunner til å kjøpe ting, men en av dem er ofte jakten på gode følelser – en opplevelse av lyst. I fjor vår hadde jeg en periode der jeg var såpass nedstemt og sliten at jeg opplevde at jeg ikke hadde lyst til eller på noen ting. Jeg husker at jeg gikk gjennom Jekta kjøpesenter og lurte på om det var noe jeg hadde lyst på – og måtte konstatere at nei, det var virkelig ingenting jeg kunne kjøpe som ville gjøre meg glad. I den perioden var det som gjorde meg lettest til sinns å være ute i naturen, og særlig ble jeg glad av å se på fugler og blomster. Siden de sistnevnte er lettere å fange enn de førstnevnte tok jeg mange bilder av blomster.

20170626_224006

Etter at humøret mitt gradvis lettet merket jeg at det var lettere å svare på spørsmålet om hva jeg hadde lyst på. Jeg oppdaget at det var mange ting jeg hadde lyst på, og jeg bestemte meg for å kjøpe dem rett og slett for å feire at jeg hadde lyst. Sånn fikk jeg meg en stilig turkis regnkåpe, en yogamatte av ull og garn til å strikke en fin rød kjole til jul. Ting som jeg hadde lyst på, og som har gitt meg mye glede, både fordi jeg fortsatt synes de er veldig fine og fordi de symboliserer noe viktig for meg – følelsen av å ha lyst på noe.   Men etterhvert oppdaget jeg at det fort skled over i at jeg kjøpte flere ting enn jeg hadde tid til å glede meg over, ting jeg egentlig verken hadde bruk for eller så veldig lyst på. Et liv der man aldri skal unne seg noe ekstra og bare tenke på hva som er strengt nødvendig kan bli veldig tomt. Målet med å ha et kjøpefritt år er å finne glede gjennom ting som ikke kan kjøpes – og kanskje også kjenne ordentlig etter hva jeg har lyst på, og hvorfor.

En av de som har gått opp løypa før meg skriver i New York Times at hun lærte seg å bruke tid for å finne ut om følelsen av å ha lyst på noe var varig eller bare et blaff. Ofte erfarte hun at etter noen dager eller uker følte hun ikke lenger behov for den nyeste fitbit´en eller hva det nå enn var som rett før hadde vært så fristende. Selv har jeg laget meg en liten ønskeliste i notatboka mi, hvor jeg skriver opp det jeg ønsker meg. Det er en slags glede i det også, å kjenne at jo, jeg har litt lyst på nye, lettere fjellsko eller mohairgarn til å strikke meg en sånn lekker genser som jeg har sett på instagram. Samtidig går det helt fint an å klare meg uten, i alle fall for øyeblikket. Og så kan jeg glede meg til å gå fjellturer til sommeren i de gamle skoene jeg har, og til å strikke andre ting med det garnet jeg har liggende. Hvis jeg fortsatt har lyst på en sånn mohairgenser etter at jeg har brukt opp alt det gamle garnet skal jeg vurdere å kjøpe meg mohairgarn. Men det ville ikke forundre meg om jeg innen den tid har funnet noe nytt som jeg har enda mer lyst på…

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s