Fri fra plasten?

Kan vi ta fri fra plastposene? Mannen var skeptisk da jeg fortalte at jeg hadde sydd brødposer av stoff. Hvordan gikk det?

20180128_191807

Funker hjemmesydde brødposer like bra som plastposer? (c) I.M.Kielland

Det store og økende plastproblemet i verden er i stor grad knyttet til forbruk. Plast er både vare og innpakning, og fordi det er billig og lettvint finnes det nesten “overalt”. Det å kutte ned på eget forbruk er derfor en god måte å redusere plastavfallet. Men også mat og hygieneprodukter har store mengder plastinnpakning. En liten overtidsmiddag tidligere i uka, i form av kald havregrøt på kontoret, resulterte for eksempel i masse plastsøppel: Plastbeger, plastskje og plastlokk. Å redusere på plasten krever både planlegging og bevissthet. Og så må vi ha gode alternativer. Hjemme hos meg bruker vi for eksempel veldig mange plastposer for å pakke inn maten og dermed unngå matsvinn som følge av inntørket ost eller dvaske grønnsaker. Og så baker vi brød, som havner i plastposer i fryseboksen, sammen med plastbegre med middagsrester.

Så hva er alternativet? Jeg gjorde en liten research på nettet og kom frem til flere oppskrifter på hjemmesydde brødposer. Her er ett eksempel, fra bloggeren Spøtis. Mens søndagens brødbakst sto og hevet på benken fant jeg frem en stoffrest fra noen gamle gardiner i skapet, rester av julebånd og skred til symaskinen. I det jeg satte meg ned for å sy kom jeg på at jeg hadde noe feil på maskinen sist jeg brukte den. For tre år siden. Og så kom jeg på at jeg faktisk hadde hatt den på reparasjon, så den virket. Hurra. Nå som jeg vet det kan jeg jo bruke den igjen snart.

 

Resultatet av et par timers arbeid var tre brødposer. Fine å se på, men funker det? Mannen var veldig skeptisk da jeg fortalte han om prosjektet. Han mente brødet ville bli tørt. Nå har vi testet det, og konklusjonen er at brødet holder seg minst like fint i en gjenknyttet stoffpose som i plastpose. Så da blir det å sy flere poser til helga. Tre brød er nemlig alt for lite til å klare oss gjennom en ukes brødspising. Og så skal jeg spekulere på andre gode alternativer til å bruke plast. Som en klok 77-åring sa det i Aftenposten denne uka, så klarte man seg jo helt fint før i tida uten plast til alt.

 

5 thoughts on “Fri fra plasten?

  1. Så fint et initiativ 🙂 Plast er virkelig svært at undgå, vi er blevet så vant til det på alle måder. Fantastisk at brødet kan holde sig lige så friskt i en brødpose 🙂 Personligt har jeg i mange år reduceret forbrug på alle planer (undtagen garn, men det bliver dog altsammen strikket op tilsidst ;-)) – vi spiser økologisk og henter kød og grøntsager ved de lokale økobrug. Ingen madspild her heller – talte dog med en ekspert som fortalte mig om jeg kogte løgskaller og andet – hvis ikke, så var det madspild 😉 Så det kan blive temmelig nørdet 🙂 Bil bruger vi aldrig til hverdag, men cykler og går, vi tænker os om inden vi rejser nogen steder, for er det nødvendigt at belaste vores jord med at farte rundt, men det fører for vidt, at fortælle om alle de områder, hvor vi tænker “mindre forbrug”, men du kan mærke jeg lige blev fanget 🙂 God fornøjelse med din nye blog 🙂

    Like

  2. Kan kun give dig ret. Plastik er et problem på så mange måder. Mikroplast lige så. Jeg strikker klude og bruger ikke længere de slemme engangsklude, som også indeholde mikroplast, der udledes via vndet, når de vaskes.
    Fin ny blog du har her, som jeg vil glæde mig til at følge også.

    Like

  3. Pingback: Plastfri og kjøpefri på en gang? | 365fri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s